Kako spriječiti pojavu erektilne disfunkcije?

Evo deset korisnih savjeta:

  1. Pazite na lijekove! Neki antidepresivi, neki antihipertenzivi, narkotički analgetici i antihistaminici mogu uzrokovati probleme s erekcijom. Posebno su bitni antialergijski lijekovi. 
  2. Držite tjelesnu težinu pod kontrolom! Razlog: masne naslage smanjuju razinu testosterona (muškog spolnog hormona) i pojačavaju upalna stanja.
  3. Ostavite cigarete! Postoji direktna veza između zloupotrebe duhana i erektilne disfunkcije! Pušači su 51% više skloni da dobiju ED nego nepušači. 
  4. Ostavite posao na poslu! Stres vezan za posao je ogroman problem u seksualnoj funkciji. Mnogi uspješni muškarci sa 40 ili 50 i nešto godina starosti pate od ED jer je  i nakon odlaska s posla, tjeskoba vezana za poslovni stres i dalje prisutna. 
  5. Dobro se naspavajte! Spavanje manje od 5 sati snižava razinu testosterona u mladih i zdravih muškaraca i po 10%. 
  6. Perite zube! Studija iz Turske pokazala je da muškarci s ED imaju trostruko veću vjerojatnost da pritom imaju i bolest desni, nego muškarci koji nemaju probleme s erekcijom. 
  7. Izbjegavajte alkohol! Muškarci skloni konzumaciji alkoholnih pića imaju otežano postizanje i održavanje erekcije, te da su im erekcije mekše. Osim toga, alkohol je depresant, pa je manja i vjerovatnoća da se uzbudite, a veća je vjerovatnoća da se osjećate umorno – vjerojatno preumorno da se i trudite.
  8. Oznojite se malo! Lagana vježba je dobra za erektilnu funkciju  i vrijedi da se dodatno potrudite. 
  9. Izbjegavajte bilo šta ‘sa strane’! Krivnja zbog varanja partnerice pretvara se u tjeskobu koja onda može zakočiti normalni mehanizam erekcije. 
  10. Ne držite laptop u krilu! I generalno, ne zagrijavajte pretjerano to područje. Laptopi stvaraju toplinu, a bilo šta što pregrijava testise smanjuje brojnost spermatozoida i razinu testosterona. 
ereksin fb